fredag 23. januar 2009

Vi er i Aftenposten i dag!

Aftenposten skriver om et nytt forskingprosjekt. Dette er fakta om undersøkelsen:

Målet er å undersøke årsaker til at barn dør i mors liv, hvordan kvinnene blir møtt og hvilke konsekvenser en slik hendelse har for kvinnene og deres familie fremover.
Alle kvinner som i perioden 1990-2003 ble diagnostisert med dødfødsel i Norsk Pasientregister (NPR) ved Ullevål og Akershus universitetssykehus, er invitert til å delta i studien.
Det er avgjørende at flest mulig kvinner deltar.

Kvinnene blir invitert til å delta for å innhente ytterligere opplysninger med spørreskjema som omhandler nåværende generell og psykisk helse, svangerskapshistorie, familiesituasjon, livskvalitet og faktorer rundt selve hendelsen og sykehusoppholdet. Det vil også bli tatt blodprøver.

Prosjektet er et samarbeid mellom Kvinneklinikken og Hematologisk avdeling og forsknins laboratorium, Ullevål universitetssykehus, Sintef Helse i Trondheim og Nasjonal fugeplattform, Landbrushøyskolen, Ås.

Jeg håper flest mulig kvinner som blir spurt takker ja til å være med på dette. Vi mistet Emil i uke 39 pga en rekke bittesmå blodpropper i morkaken. På dette stadiet var det umulig å oppdage at han fikk for lite næring. Gutten vår veide nesten tre kilo når han kom ut. Frisk og helt perfekt. I obduksjonsrapporten fremgikk det at jeg hadde Proteis S mangel. Dette gjør at blodet levrer seg lettere og at jeg under et neste svangerskap skulle behandles med Fragmin. De daglige sprøytene setter jeg selv hver morgen. Hadde man FØR et svangerskap tatt en blodprøve for å sjekke om man hadde en slik mangel, er sannsynligheten vært overhengende stor for at Emil hadde vært ett år på denne tiden.

Spørsmålet på hvorfor det ikke er obligatorisk med en blodprøve som sjekker Protein S, C og Leiden er svaret at det handler om økonomi. Det dør for få barn i mors liv for at dette er økonomisk forsvarlig. Jeg har helt klare tanker om akkurat det og stiller meg uforstående til at dette vil koste mer enn nærmere 300 dødfødsler pr år for samfunnet.

Når det er sagt... Jeg er verken lege eller forsker. Jeg sitter ikke på den ultimate kunnskapen eller fakta for å hevde eller dokumentere. Men hadde jeg fått spørsmålet om jeg ville ta denne blodprøven og betale for den selv, hadde svaret mitt vært veldig enkelt...

12 kommentarer:

JK sa...

Så fint bilde av dere i avisen:) Fin artikkel også:)
god helg!! Klemmer fra meg:)

Vibeke / Mammas Hus sa...

Var akkurat det jeg skulle skrive også ;) Flott bilde!

Og jeg er enig; jeg tror de fleste ville betalt for en slik blodprøve!

Anonym sa...

En utrolig fin artikkel Camilla, og nydelig bilde av dere.
Tårene mine renner for lille Emil..
Nå er det ikke lenge igjen til vi skal få prinsessene våre:-)

Stor klem fra Vibeke

Anonym sa...

hmmm... så han døde pga blodpropp i morkaka? legen min sa at selv om jeg hadde en blodpropp der så var ikke det grunnen... fikk aldri noen grunn på hvorfor han døde. skulle ønske jeg hadde det da :P

Blir jeg spurt vil jeg være med :) men tror ikke det er noe sånt her i ålesund...
klem

Camilla sa...

@Titika80:

Du kan be om en ny gjennomgang av obduksjonsrapporten. Evn be om en egen uttalelse fra patologen.

Martemor sa...

En veldig fin artikkel som jeg leste med en klump i magen og en tåre i øyekroken.
Beundrer åpenheten deres rundt dette.
Fin bilde forresten. Morsomt å se hvordan du ser ut!

Camilla sa...

@ Martemor. Tusen takk for fine ord:) Ja, og som vi ser ut... Rett fra fire dager på hytta. Usminket og uvasket... Men såå er det bare noen ganger;)

Liv Elin sa...

For en gripende artikkel i avisen - kom noen tårer i øyenkroken gitt....Nydelig bilde av dere med fine babymagen da !

Jeg grøsser litt når jeg leser det var pga noen små blodpropper i morkaken .....det ble det visst oppdaget i mitt siste svangerskap også, da vi fikk minstejenta vår 12 dager før termin (2800 gr - pga svangerskapsforgiftning...)

Jeg synes det også burde vært et tilbud for alle å få tatt denne blodprøven - helt enig meg deg !

Ellers var det fint bilde fra stuen deres - og det hadde vært kjekt å se flere ! :)

Håper dere får en flott helg !
klem fra meg i Husrom & Hjerterom

Anonym sa...

1 barn som dør er 1 barn for mye. Kanskje det skulle vært mulig å ta en slik blodprøve hvis man selv ønsker å betale for det?
Fin artikkel. :-)
Gode klemmer for en god helg.
Ine :-)

Vibeke / Mammas Hus sa...

På hus-bloggen min finner du en ting til deg - god søndag! :)

Camilla sa...

@Liv Elin. Ja, jeg kan skjønne det føles litt skremmende. Jeg vet ikke hvor vanlig blodpropper i morkaken er uten at det skjer noe... Men hvis du planlegger ny graviditet er det jo greit å få dette sjekket.

Ellers takk for fine ord!!

Camilla sa...

@ Vibeke:

Nei, nå er det ikke lenge igjen. Skal bli så utrolig godt!! Tenker mase på deg skal du vite;)

@ Ine: Ja, så enig! Og få ut mer informasjon om hva genfeilene er. Det er så mange som ikke vet hva det innebærer eller om de har det selv. Og legene er generelt skeptiske til å ta prøven. Er jo så få som har det... Pøh!

@Jenny. Tusen takk, jenta!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails